Projecten

Ecodorp land van Aine

In samenwerking met Superuse On Site (SOS), Cécare Peeren & Mel Feldmuller
Locatie: Ter Apel
Omvang: 8 ha


Land van Aine is een ecodorp die wil uitgroeien tot 50-100 bewoners. In 2018 hebben ze een plek kunnen vinden op het terrein van de oude aardappelzetmeelfabriek in Ter Apel, die (prachtig!) overwoekerd is. In samenwerking met Superuse On Site (S.O.S.) is Hemelse Natuur een tijdje op de plek zelf geweest om bewoners te interviewen en de plek te ervaren.

We hebben de vele wensen en functies van de ecodorpers een eco-logische plek kunnen geven door zoneringen: openbaar zone (entree, winkeltjes), de gemeenschappelijke zone (werkplaats, keuken) en privézone (woning en privétuin). Het voorstel van Cécare en Mel is om het dorpshuis een centrale plek te geven in één van de oude loodsen. Verder krijgen 30 woningen een plek in de fabriek aan de zonzijde. Er komt een binnentuin door een gat in het dak te maken waarlangs water van het dak kan worden gefilterd en worden gebruikt voor het ecodorp. 


Amerikaanse bostuin


Nieuw tuindeel

Locatie: Botanische Tuinen Utrecht

Omvang: 1 ha


De Amerikaanse bostuin strekt zich uit van de zuidelijke Appalachen tot aan de boreale wouden in Canada. Dit gebied biedt diverse planten- en diersoorten die prachtig bloeien, mooie herfstkleuren hebben en smakelijke vruchten leveren. Veel van deze soorten werden en worden gebruikt door inheemse gemeenschappen voor voedsel, medicijnen, bouwmateriaal, vezels en in rituelen. Het is interessant om meer te leren over deze soorten en hun ecologische en culturele waarde. Wat vanaf nu kan in dit tuindeel.


Monocultuur vs. polycultuur

Tekening gemaakt in opdracht van M. Juffermans (Het ei van Columbus)


De Groen Oase


Een voedselbos om samen in te werken

Locatie: Koedijk

Omvang: 7 ha

De Groene Oase is een idee van iemand die graag een helende tuin wilde maken voor de gemeenschap. Via de provincie werd een gebied van 7ha rondom de N504 aangewezen. Hemelse Natuur tekende voor de inrichting van het voedselbos. Het gebied is verdeeld in een noord en zuidelijk gedeelte. Het noordelijk gedeelte is ingericht als ‘wild’ voedselbos met een vijver, diverse fruit- en notenbomen. Het zuidelijk gedeelte heeft een zitplek, natuurlijke oever en diverse door de vrijwilligers gemaakte natuurlijke constructies en tuintjes. Prachtig is het dat de plek als een verbindend element fungeert tussen diverse mensen en de natuur. 

Alpaca Eco Farm

Zorgboerderij

Locatie: Egmond aan de Hoef

Omvang: 3,5 ha


Op deze Alpaca farm worden o.a. trainingen met alpaca’s gegeven. De Alpaca farm wordt verder uitgebreid en in een nieuw jasje gestoken compleet met vernieuwde gebouwen en een landschappelijke inrichting die daar op aansluit.


Hemelse Natuur heeft middels een workshop een schetsontwerp gemaakt voor de Alpaca farm. Om inzicht te krijgen wat er kan in het landschap is er ook een rapport gemaakt die passen in de kaders van de beleidsstukken voor het landschap.

Daarnaast hebben we ook aanleg werk gedaan zoals te zien is op de afbeeldingen hiernaast.

Groen Kapitaal Boerderij


Centrum voor groene innovatie en samenwerking realisatie van provinciale en europese doelen

Locatie: Diverse locaties in Noord Holland

Omvang: divers

De Groen Kapitaal Boerderij is een centrum voor groene grondgebonden innovatie en samenwerking. De enorme uitdagingen op het gebied van met name biodiversiteit, circulaire economie, landbouw, etc worden op deze boerderij samengewerkt. Hemelse Natuur heeft een tekening gemaakt waarin deze doelen zijn gevisualiseerd. Dit beeld is laten zien op symposia van de provincie Noord Holland, maar ook op de website.

Schevichoven


Ondertitel/thema: Bosakkerbouwsysteem

Locatie: Leersum

Omvang: 20 ha

Website: https://www.schevichoven.nl/

Schevichoven is een regeneratieve agrarische onderneming in Leersum. Niet zomaar eentje, maar een onderneming die wil laten zien dat regeneratieve landbouw ook rendabel kan zijn. Er wordt kennis en methodes ingezet van de permacultuur, agro-forestry, voedselbossen en agri-tech systemen. Gezonde voedzame producten produceren in combinatie met het terugbrengen en in stand houden van de gezondheid van de bodem en de biodiversiteit. Zo dat de voedselzekerheid ook voor de komende generaties kan worden veilig gesteld. Hemelse Natuur hielp mee in het verbeelden van het bosakkerbouwsysteem én met het opstarten van een aanleg- en beheersysteem. Wij hebben de eerste twee jaar hard gewerkt om de boel op gang te zetten en zullen de aankomende jaren nog weleens adviseren of andersom ook leren van dit initiatief.

Stolpboerderij tuin


Thema: Ecologische tuin

Locatie: Beemster                     

Omvang: 0,6 ha

Midden in de oudste polder van Nederland is een unieke stolpboerderij gerenoveerd. De stolpboerderij heeft een grote tuin van ca. 120 x 60 meter, die samen met de verbouwing één geheel is worden, de buitenhuiskamer.

Belangrijk is dat deze tuin past binnen het gestelde kader van de omgevingsnota en het beeldkwaliteitsplan. De Beemster is immers een Unesco werelderfgoed. Hierbij horen onder andere dat de openheid en het historisch patroon wordt behouden. De tuin dient onderdeel te zijn

van een reeks opeenvolgende kavels, omgeven door singelbeplanting.

De vormgeving van de tuin is samen met deze randvoorwaarden en de wensen van de gebruikers uitgewerkt tot een inrichtingsplan. Omdat er verschillende partijen bij betrokken zijn hebben we het inrichtingsplan zo gemaakt dat het voor iedereen leesbaar is. We zijn tenslotte de verbinders tussen het leven in de stolboerderij en de het leven in de tuin. Zichtlijnen, seizoenen, top 5 wensen, stand van de zon, zijn onderdelen die we goed analyseren zodat het een tuin wordt die leeft.

Koninklijk Instituut voor de Tropen


Thema: Gemeenschapstuin

Locatie: Amsterdam

Omvang: 0,7 ha

Website: https://degezondestad.org

Met “De Gezonde Stad” hebben we een aanzet gedaan voor het ontwerp van een gemeenschappelijke binnentuin achter het SDG House in het Amsterdams Oosterpark.

In opdracht van het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) was de opgave het creëren van draagvlak binnen de SDG community en ervoor zorgen dat een structuur wordt opgezet zodat de gemeenschappelijke zorg en verantwoordelijkheid voor de tuin worden gewaarborgd. Op gezette tijden kunnen mensen daadwerkelijk in de (moes)tuin gaan werken. Dit biedt de mogelijkheid uit het hoofd en in het lichaam te komen en de natuur te ervaren. Een tuin die door de werknemers wordt onderhouden verhoogt het bewustzijn en de gemeenschap. We voldoen hiermee indirect aan diverse sustainable development goals en daarmee de doelstellingen van het KIT en het SDG House.

Evolutietuin

De Groene Tijdmachine


Afgelopen jaren hebben we mogen werken aan het ontwerp van de Evolutietuin van de Botanische Tuinen Universiteit Utrecht. In 2022 is het eerste deel van het ontwerp gerealiseerd. De vooruitgang van de realisatie is te volgen via onderstaande link.


https://www.uu.nl/botanischetuinen/over-ons/de-tuindelen/evolutietuin

Tiny House communities

Momenteel zien we veel mensen zoeken naar andere woonvormen. Tiny House communities zijn hier voorbeelden van waar eigen bouwvormen gecreëerd kunnen worden. Wij geven dan vorm aan de buitenruimte waar de Tiny Houses in komen te staan. Hiernaast zie je enkele sfeerbeelden van projecten waar dromen geïllustreerd zijn.

Stadsbos Geleen


Het bosplein

Een afgebakend stukje in het centrum met het karakter van het bos te midden van de stad. Een stapsteen in een netwerk van groen. Het bosplein is een nieuwe uitvinding in zijn soort. Het levert vele voordelen op voor de stad: reductie hittestress, wateropvang, biodiversiteit, opvang fijnstof, CO2 opslag en een bijzondere beleving voor de bewoners en bezoekers van Geleen.  Binnen het bosplein kom je in een compleet andere wereld. Een plek voor ontmoeting, een rust moment in de dagelijkse hectiek, een plek om te spelen en wie weet een bostheater. 

Share by: